[...] poposiłkową, a tłuszcze pochodzące z ryb (z grupy omega-3) regulują stan zapalny (który jest związany z występowaniem większości chorób). Ponadto w tłuszczach występują witaminy A, D, E, K, których nie trzeba nikomu przedstawiać, niezmiernie ważne dla funkcjonowania ustroju. Witaminę D uznaje się bardziej za hormon, wpływa, chociażby na [...]
[...] czyli działa profilaktycznie. Naukowcy twierdzą, iż witamina D odgrywa istotną rolę w przeciwdziałaniu nowotworom. Do podstawowych, klasycznie wymienianych funkcji witaminy D w ustroju człowieka należą: regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, czyli utrzymanie właściwego stężenia wapnia i fosforanów we krwi, wpływ na mineralizację [...]
[...] syntezę kolagenu, to już jej kolosalne przedawkowywanie wcale nie musi służyć zdrowiu. W wielu środowiskach silnie zmitologizowana jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. [...]
[...] przeciwzapalne, przeciwwymiotne i przeciwpsychotyczne. Najprawdopodobniej wykazuje również właściwości ochronne dla układu nerwowego. CBD jest bardziej skuteczny, niż witaminy C i E, jako przeciwutleniacz (wykazuje działanie neuroprotekcyjne) i może polepszyć stan skóry np. przy trądziku. Kannabidiol może działać synergistycznie razem z [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] i długiemu życiu. Co jeszcze można zrobić? W badaniach naukowych podaż witamin E i C obniżała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Osoby dostarczające więcej witaminy C były narażone na mniejsze jej ryzyko. W porównaniu z osobami, które nie przyjmowały dużych dawek witaminy C, podaż co najmniej 700 mg (0,7 g dziennie) zmniejszała [...]
[...] handlowej. Wniosek? Należy uważnie czytać etykiety wyrobów, z jakimi masz do czynienia, bo często kupujesz toksyczne produkty, sugerując się brakiem „E”. Produkt bogaty w witaminy Czasem zdarza się, iż faktycznie dany wyrób aż „tryska” witaminami, z tym że syntetycznymi. I teraz odpowiedz sobie na pytanie, co się stało w toku procesu [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
[...] błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy (witaminy B1). W Austrii oceniono 7 kategorii żywności porównując 63 produkty bezglutenowe do 126 ich odpowiedników [...]
Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]
Niestety w XXI wieku ludzie często nie wierzą lekarzom, tylko przypadkowym stronom w Internecie, na których publikowane informacje wcale nie muszą mieć nic wspólnego z prawdą. I tak właśnie dzieje się z naltrexonem (sugeruje się, że małe dawki tego leku są skuteczne w leczeniu większości chorób, w tym nieuleczalnych), DMSO (jest chemicznym [...]
[...] mają znaczenie w profilaktyce i/lub leczeniu raka. Przykro mi, ale to internetowa plotka, która niesamowicie urosła w siłę. Tak samo wygląda kwestia dożylnego podawania witaminy C - nikt nie udowodnił, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla zwalczania nowotworów. A ile tysięcy osób na własną rękę poddaje się takiej „terapii”? To samo dotyczy [...]
[...] białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych), nie śpisz wystarczająco długo, zbyt dużo pracujesz, nadużywasz alkoholu czy papierosów, nie pokrywasz zapotrzebowania na witaminy i minerały, zbyt dużo trenujesz, masz niski poziom testosteronu, zbyt wysoki estrogenów, prolaktyny, kortyzolu, cytokin prozapalnych. Skąd więc biorą się teorie na [...]
Testosteron (17β-hydroksy-4-androsten-3-on) pojawił się w użyciu dopingowym pod koniec lat 40’ XX wieku lub na początku lat 50’ XX wieku. Był powszechnie nadużywany w krajach zza żelaznej kurtyny, m.in. 14.25 w NRD, w Bułgarii, Polsce czy Rumunii. W NRD program dopingowy miał swoje początki w latach 60’ XX wieku, wg dostępnych danych pełną parą [...]
[...] jak witamina C jest powiązana z opornością insulinową. Myszom podawano niewielkie dawki czynnika martwicy nowotworów alfa przez 7 dni. Myszy, które nie mogły syntetyzować witaminy C, miały gorszą reakcję na obciążenie glukozą, cierpiały na wyższą oporność insulinową, miały wyższe stężenie insuliny oraz bardziej stłuszczoną wątrobę. Wnioski – [...]
[...] Poza tym niedobór żelaza nie jest jedyną przyczyną niedokrwistości. Mogą nią być zaburzenia gospodarki żelaza, niedobór erytropoetyny, choroba szpiku kostnego lub niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Już zupełnie abstrah**ąc od kwestii żelaza, niski poziom erytrocytów skutecznie zwiększą sterydy anaboliczno-androgenne (szczególnie [...]
Przeglądając serwisy internetowe łatwo napotkać pytania, które aż się proszą o komentarz. Szczególnym polem jest obecnie stosowanie dopingu, gdyż jest to bardzo modny temat w serwisie YouTube. I źle się stało, gdyż większość znawców dopingu nie posiada stosownej wiedzy, by komukolwiek udzielać porad. U pacjenta stwierdzono silne powiększenie [...]
.Napoje energetyczne stały się elementem diety wielu ludzi, niestety także sportowców. Nie uważam, iż dobrze się stało, gdyż „energetyki” są pozbawione wartości, a stosowane długofalowo przynoszą szkody zdrowotne, zaburzenia glikemii, choroby (cukrzycę). Wiodącą marką w tym segmencie rynku jest Red Bull. „Ale na mnie energetyk [...]
[...] mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko Odżywka potreningowa: węglowodany o szybkiej kinetyce (glukoza, maltodekstryny), białko serwatkowe, izolat, hydrolizat, elektrolity, witaminy. Może to być także gotowe rozwiązanie np. Rave Cover. W odróżnieniu od treningu kulturystycznego, dłuższe bieganie (lub sesja interwałowa) potrafią zużyć glikogen w [...]